προγράμματα καρδιοαγγειακής αποκατάστασης

 

 

 

check-heartΤην  ονόμασαν  βασίλισσα των  βιολογικών οργάνων, αφού αν σταματήσει να  χτυπάει σταματάει και η ζωή. Της έδωσαν συναίσθημα, σκέψη και λογική, την έκαναν ποίημα και τραγούδι, την ζωγράφισαν με κόκκινο χρώμα. Η ιστορία της καρδίας παρουσιάζεται μέσα από τους μύθους, και τις θρησκείες διαφόρων πολιτισμών, αλλά και κάτω από το πρίσμα της φιλοσοφίας, της ιατρικής, της λογοτεχνίας και της ζωγραφικής.

Η αρχαιότερη καλλιτεχνική απεικόνιση καρδίας, με μια κόκκινη κηλίδα στο στήθος ενός μαμούθ, που χρονολογείται απ’ το 10.000 π.Χ. στο Ελ Πιντάλ της Αστουρίας ( στην Ισπανία ).

kardiaaggiaki1

Η καρδιακή ανεπάρκεια και οι λοιπές καρδιοαγγειακές παθήσεις αποτελούν από τα πιο σημαντικά προβλήματα υγείας που έχουν να αντιμετωπίσουν σήμερα οι χώρες με ανεβασμένο βιοτικό επίπεδο. Οι θάνατοι από καρδιαγγειακές παθήσεις, στις χώρες αυτές, έρχονται πρώτοι στους στατιστικούς πίνακες που περιγράφουν την θνησιμότητα των λαών. Η άνοδος του βιοτικού επιπέδου χαρακτηρίζεται από αλλαγές στον τρόπο ζωής όπως για παράδειγμα η μειωμένη σωματική άσκηση, οι νέες συνήθειες διατροφής, το άγχος, οι ανταγωνιστικές κοινωνικές και επαγγελματικές
σχέσεις, ο καταναλωτισμός σαν πρότυπο ζωής και συμπεριφοράς.

earth-heartΜελετώντας τους στατιστικούς πίνακες που περιγράφουν την θνησιμότητα των λαών με ανεβασμένο βιοτικό επίπεδο και κατατάσσουν την καρδιακή ανεπάρκεια στην πρώτη θέση, δημιουργείται το κίνητρο για πολλούς οργανισμούς υγείας και μεμονωμένους ερευνητές για μελέτη στα μέσα πρόληψης και αποκατάστασης των καρδιοαγγειακών παθήσεων. Οι έρευνες οδήγησαν και στον τομέα της άσκησης ανακαλύπτοντας τα οφέλη της προγραμματισμένης άσκησης μέσω των φυσιολογικών αντιδράσεων και προσαρμογών του καρδιοαγγειακού συστήματος στην άσκηση και στη φυσική εκπαίδευση. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ.

 

Συγκεντρωτικά η προγραμματισμένη άσκηση και συγκεκριμένα η αερόβια άσκηση διαφοροποιεί:

την μορφολογία ( εγκάρσια επιφάνεια μυών , λειτουργία, μηχανικό έργο )
την αιματική ροή των κάτω άκρων
τον μεταβολισμό
την μικροσκοπική δομή ( όγκοι μιτοχονδρίων, δραστηριότητα αερόβιων ενζύμων, πυκνότητα τριχοειδών αγγείων, ενδοθηλιακή λειτουργία ).

Η αερόβια άσκηση επιδρά κατά αυτόν τον τρόπο στο καρδιοαγγειακό σύστημα, το αναπνευστικό , το μυϊκό και το νευροορμονικό σύστημα.

aerovia-askisiΚατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας έρευνες έχουν αποδείξει ότι η φυσική άσκηση έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην καρδιακή ανεπάρκεια σ’ ότι αφορά στην αντοχή στην άσκηση, σε κεντρικές και περιφερικές αιμοδυναμικές παραμέτρους, αερισμό, συμπτώματα και μεταβολικές απαντήσεις.

Στους παρακάτω πίνακες παρουσιάζονται τα κύρια και τα σχετικά οφέλη της τακτικής άσκησης στην υγεία και την ευεξία, τόσο στους υγιείς , όσο και στους ασθενείς με καρδιοαγγειακή νόσο.( C.B Corbin ).

 

pinakas1

pinakas2

pinakas3

 

pinakas4

pinakas5

pinakas6

pinakas7

Επίσης η ανάπτυξη της δύναμης των μυών, μέσα από ένα πρόγραμμα μυϊκής ενδυνάμωσης, θα βοηθήσει τους ασθενείς στην λειτουργική τους καθημερινότητα. Ο ασθενής θα αισθάνεται πιο δυνατός πιο σίγουρος για τον εαυτό του και πιο ασφαλής.

Θα εκτελεί δραστηριότητες με μεγαλύτερη οικονομία δυνάμεων και θα ωθείται για περισσότερες κοινωνικές και επαγγελματικές δραστηριότητες. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται ο κίνδυνος της εσωστρέφειας και του εγκλεισμού στο οικογενειακό του περιβάλλον καθώς επίσης και η απώλεια ανεξαρτησίας που οδηγείται συχνά ο ασθενής.

Οι παρατηρημένες βελτιώσεις είναι μερικές φορές μικρές, αλλά μπορούν να ασκήσουν σημαντική επίδραση στην ποιότητα της ζωής των ασθενών. Η θετική επίδραση της φυσικής κατάρτισης προκύπτει κυρίως απ’ τη βελτίωση των περιφερειακών παραγόντων με ελάχιστη ή καμία επίδραση στην κεντρική αιμοδυναμική λειτουργία.

ecg-heart

Τα οφέλη της συστηματικής άσκησης, τα οποία αναφέραμε, άλλαξαν ριζικά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η αποκατάσταση ενός καρδιαγγειακού προβλήματος. Ο συσχετισμός της άσκησης με όλα, θα λέγαμε, τα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού θεμελίωσε νέες κατευθύνσεις. Η άσκηση μαζί με την φαρμακευτική και τη χειρουργική αγωγή αποτελούν μεθόδους αποκατάστασης των καρδιαγγειακών παθήσεων. Με έμμεσο και άμεσο τρόπο, πρέπει να δημιουργηθούν κίνητρα στον ασθενή, προκειμένου να μεγιστοποιήσει την προσπάθεια για την αποκατάστασή του. Μια προσπάθεια που για να εξελιχθεί και να καθιερωθεί στη ζωή του, ξοδεύθηκαν ώρες επιστημονικής μελέτης και έρευνας, με κόστη πολύ σημαντικά, ίσως και με την ίδια τη ζωή, για αντάλλαγμα την ίδια την ΖΩΗ!

check-heart

checkmark-green Συμβουλευθείτε μας για τα οφέλη της συστηματικής άσκησης, προσαρμοσμένη στη φυσιοπαθολογία της νόσου που σας απασχολεί, και σε συνεργασία με το θεράποντα ιατρό σας, να φτιάξουμε το κατάλληλο πρόγραμμα για εσάς.