θεραπευτική μάλαξη

 

Η θεραπευτική μάλαξη, αλλιώς Σουηδικό μασάζ, θεωρείται ως η πιο διαδεδομένη και γνωστή μάλαξη στην Ευρώπη. Έχει τις ρίζες της σε παραδοσιακές κινέζικες μεθόδους μάλαξης, τις οποίες προσάρμοσε στο δυτικό μοντέλο ζωής ο Σουηδός γιατρός Per Henrik Ling. Στη Σουηδία αυτό το είδος μασάζ ονομάζεται «Κλασσικό», ενώ ο όρος Σουηδικό μασάζ είναι άγνωστος.

Το Σουηδικό μασάζ αποτελείται από πέντε βασικές κινήσεις – κτυπήματα:

  • Θωπείες, δηλαδή γρήγορες απαλές θωπείες που ανεβάζουν τη θερμοκρασία του σώματος και το προετοιμάζουν για την συνέχεια.
  • Ζυμώματα , όπου γίνεται απαλή ενεργοποίηση των μυών.
  • Πλήξεις, απαλά χτυπήματα με τα πλαϊνά της παλάμης.
  • Ανατρίψεις, όπου με τη βοήθεια όλων των δακτύλων μαλάσσονται οι σκληροί και άκαμπτοι μύες.
  • Δονήσεις, όπου ξανά με τα δάκτυλα αλλά και όλη την παλάμη ασκούνται πιέσεις παράλληλα με δονήσεις στα σκληρά σημεία των μυών.

Αυτές οι πέντε κινήσεις αποτέλεσαν τη βάση πάνω στην οποία στηρίχθηκαν πολλά άλλα είδη μασάζ όπως το λεμφικό μασάζ. Οι πέντε μαλάξεις του σουηδικού μασάζ εφαρμόζονται σε
ολόκληρο το σώμα απ’ το κεφάλι ως τα πόδια και τα αποτελέσματά του είναι εντυπωσιακά στην αντιμετώπιση της μυϊκής έντασης, στη βελτίωση της κακής κυκλοφορίας του αίματος και σε δυσκαμψίες από οστεοαρθρίτιδες, στον περιορισμό και την καταπολέμηση των χρόνιων πόνων, στην ενεργοποίηση της λέμφου και την απομάκρυνση τοξινών απ’ τους ιστούς και τους συνδέσμους.

Τέλος πρέπει να αναφέρουμε τα βασικά οφέλη της Σουηδικής Μάλαξης: οι μηχανισμοί αυτοάμυνας του ανθρώπινου σώματος αυξάνονται, οι τραυματισμοί αποθεραπεύονται τάχιστα, ενώ πονοκέφαλοι, στρες και κατάθλιψη καταπολεμούνται αποτελεσματικά.

malaksi1

 

Το λεμφικό σύστημα είναι ένα σύστημα παροχέτευσης, που σχηματίζει το δικό του σύστημα μεταφοράς παράλληλα προς την κυκλοφορία του αίματος. Το λεμφικό μασάζ ή αλλιώς χειρονακτική λεμφική αποσυμφόρηση είναι μια τεχνική ήπιων μαλάξεων που διεγείρουν τους λεμφαδένες, ώστε να προκληθεί αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας και αύξηση της ροής του λεμφικού υγρού. Αυτό έχει σαν άμεσο αποτέλεσμα – πέρα απ’ τα μακροχρόνια οφέλη – την αποβολή των τοξινών.

Το λεμφικό μασάζ εφαρμόζεται σε όλο το σώμα, με έμφαση στα πόδια, τα χέρια, την κοιλιά, τους γλουτούς, το πρόσωπο και το λαιμό. Η λέμφος είναι μέρος του λεμφικού υγρού, το 90% αυτού του
υγρού περιέχει νερό, υποπροϊόντα μεταβολισμού και αέρια, ενώ το υπόλοιπο 10% περιέχει κυτταρικά απόβλητα, βακτήρια, ιούς και άλλα. Το λεμφικό μασάζ είναι μια ειδική αντιοιδηματική  τεχνική, που κύριο στόχο έχει την παροχέτευση του λεμφικού υγρού, την αναζωογόνηση των ιστών, τη σωστή λειτουργία των οργάνων κι τη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος.

malaksi2

Το όμορφο δέρμα, το υγιές σώμα και το καθαρό μυαλό είναι άμεσα εξαρτημένα από τη ροή της λέμφου. Άτομα που ζουν σε μολυσμένο περιβάλλον και είναι συνεχώς υπό πίεση και στρες
συνηθίζουν να έχουν μειωμένη λεμφική ροή. Γι’ αυτό το λόγο μπορεί να εμφανίζουν οιδήματα και μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά στην εξισορρόπηση των διαταραχών του μεταβολισμού, στην καταπολέμηση της κατακράτησης υγρών και στη μείωση λεμφοιδημάτων και φλεβικών οιδημάτων. Έχουμε επίσης εξάλειψη της κυτταρίτιδας και του τοπικού πάχους και μεγάλη ανακούφιση σε πόνους προερχόμενους από παθήσεις του Συνδετικού Ιστού, όπως ρευματισμοί, αρθρίτιδες κλπ.

Τα οφέλη από ένα λεμφικό μασάζ είναι πολλά και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, στη γρήγορη επούλωση τραυμάτων και στη βελτίωση πρόσφατων ουλών. Βοηθάει επίσης στην καλύτερη πέψη, αλλά και στη βελτίωση παθήσεων του πεπτικού και δερματολογικών προβλημάτων και στην εξάλειψη της ιγμορίτιδας. Εξαλείφονται τέλος μαύροι κύκλοι και σακούλες κάτω απ’ τα
μάτια, ενώ το μασάζ λέμφου είναι μια άριστη εργασία πρόληψης των ρυτίδων.

(κείμενα από massage-therapy.gr)

 

checkmark-green Η διάρκεια της θεραπευτικής μάλαξης είναι μία ώρα, συνδυάστε τη με τη θεραπεία σας και επωφεληθείτε από τα ευεργετικά αποτελέσματά της!