ηλεκτροθεραπεία

 

 

Είναι ένας ευρύς όρος που περιλαμβάνει την οποιαδήποτε τεχνική κατά την οποία η ηλεκτρική ενέργεια, όπως ορίζει άλλωστε και η ετοιμολογία της λέξης, χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς.

Ιστορία

ilek-p1Στη Ρώμη το ΄63 μΧ ο Scribonius Largus κάνει τη πρώτη αναφορά για την αρχέγονη χρήση της ηλεκτροθεραπείας με την εφαρμογή ενός ψαριού, με «ηλεκτρικές ιδιότητες», πάνω σε ένα σημείο πόνου. Μεταξύ 16ου & 18ου αιώνα γίνονται επίσημες αναφορές για την εφαρμογή και τα πρώτα αποτελέσματα της ηλεκτροθεραπείας, με εκφραστές όπως ο Benjamin Franklin.

Οι πρώτες θεραπείες με συσκευή ηλεκτρικής ενέργειας έχουν καταγραφεί στο Λονδίνο από το 1767 στο Middlesex Hospital, ενώ η ίδια συσκευή θα χρησιμοποιηθεί, δέκα χρόνια αργότερα στο Bartholomeus Hospital.

Τη δεκαετία του 1940 το Αμερικανικό Υπουργείο Πολέμου θα κάνει αναφορές για την εξέλιξη της μελέτης και της εφαρμογής των ηλεκτρικών ρευμάτων (εναλλασσόμενα, συνεχή, κλπ) σε συγκεκριμένες παθήσεις.

 

Η American Physical therapy Association αναγνωρίζει τη χρήση της ηλεκτροθεραπείας στους παρακάτω τομείς:

ilektrotherapia1

Τα φυσικά μέσα επιτρέπουν στο φυσικοθεραπευτή να ελέγχει τα συμπτώματα και να διευκολύνει την εισαγωγή άλλων θεραπευτικών τεχνικών προς την επίτευξη ταχύτερων λειτουργικών στόχων.

Το κλειδί της αποτελεσματικότητας της ηλεκτροθεραπείας είναι η χρήση των κατάλληλων, τεχνολογικά ποιοτικών, συσκευών και η κατανόηση των ενδείξεων και παραμέτρων χρήσης τους από τον ανάλογα εκπαιδευμένο φυσικοθεραπευτή.

ilek-p4

Βασικές παράμετροι στη χρήση τους αποτελούν η σωστή διάγνωση, οι προφυλάξεις, η επιλογή του μέσου, η περιοχή εφαρμογής, οι ρυθμίσεις της συσκευής, η διάρκεια της θεραπείας, οι στόχοι και η ημερομηνία επανεκτίμησης.

American Physical therapy Association

 

 

 

Ο φυσικοθεραπευτής χρησιμοποιεί την ηλεκτροθεραπεία ως ένα από τα πολλά εργαλεία που έχει στη διάθεση του για την παροχή στον ασθενή, ενός ολοκληρωμένου και εξατομικευμένου προγράμματος αποκατάστασης.

 

 

ilek-p3

checkmarkΕπικοινωνήστε μαζί μας να συζητήσουμε το πρόβλημα που σας παρουσιάζεται και να επιλέξουμε το κατάλληλο πρόγραμμα θεραπείας με τα ανάλογα φυσικά μέσα.